24.6.15

HomeStyle - Mummola

Uskoisin, että jokaisen kotoa löytyy joitain mielenkiintoisia tila- tai sisustusratkaisuja, arkea helpottavia toimintoja ja kauniita yksityiskohtia. Ajattelinkin alkaa kerämään tällaisia ylös tänne blogiin :) Ehkäpä toisten kodeista löytyisi vinkkejä myös oman kodin toimintoihin sekä sisustukseen tulevaisuudessa.

Ensimmäisenä esittelyssä oma lapsuuden, tai no sanotaanko, nuoruuden kotini eli nykyinen mummola. Talo on rinnetontille rakennettu täystiilitalo ja se on valmistunut 1998 keskeiselle paikalle Leppävirran kylän keskustaajamaan. Siitä on näppärät kulkuyhteydet niin kouluihin kuin kaupoillekin, eikä moottoritietä pitkin matka myöskään lähikaupunkeihin ole ylitsepääsemätön. Mielestäni sijainti onkin yksi merkittävimmistä asumisviihtyvyyteen vaikuttavista tekijöistä. Kukin toki ratkaisee sijainnille määritettävät kriteerit omien mieltymystensä ja elämäntilanteensa mukaan.

Mummolta kysyttäessä, arjen kannalta toimivinta heidän talossaan on suuri Soisalon-saareen ja virralle päin aukeava terassi, johon kulku tapahtuu ruokailutilan ja olohuoneen välistä. Terassi toimii viikoittain tilavaatteiden ja mattojen tuuletuspaikkana, kesällä oleskelutilana ja erityisesti juhlissa myös extra-ruokailutilana. Terde on koirulaistenkin mieleen, erityisesti tähystys- ja vahtipaikkana...mistä naapuritkin ovat hyvin kiitollisia ;)


Naapuritalon katon takaa, kesäisen vehreyden keskeltä, saattaa ajoittain nähdä virralla kulkevien rahtilaivojen mastoja, sillä virralle talolta ei ole kuin kivenheiton (tai kahden) matka.


Taloa suunnitellessa myös mummon toiveena oli saada kodista mahdollisimman valoisa, mikä toteutuukin erityisesti oleskelutiloissa liki täydellisesti suurten ikkunapintojen ja tilan korkeuden ansiosta. 


 Olohuoneen tiloista ja mummon mahdollistamista eduista (kotona on koirilta sohvalle pääsy kielletty) nauttii myös blogin nimikko-kaveri Onni.Aamuisin heräämisessä auttaa, aamukahvin ohella, auringonnousun seuraaminen  ruokailutilasta virralle päin..kesäisinkin mummolareissuilla tätä luksusta on ajoittain tarjoiltu muksujen myötä (reilu 10 vuotta sitten samaa ihailtiin toisinaan vasta nukkumaan mennessä :) ).
Sekä ylä- että alakertaa koristaa, ja koko taloa talvisin lämmittää,  nykyaikaan muokatut kakluunit kauniine lasituksineen. 

Yläkerrassa keittiö sijoittuu olohuonetta katsovan takan taakse ja takan yhteyteen muurattu puuliesi onkin mielestäni ehkä mielenkiintoisin ratkaisu tässä muuten melko modernissa talossa! Liesi on oiva väline talviseen ruuanlaittoon päivinä, jolloin ei ole kiire minnekään. Ja toisaalta, ehkäpä se onkin se modernein osa tätä taloa; ekologisuushan on nimenomaan tätä päivää!


Mummo on melkoinen viherpeukalo (mikä valitettavasti ei ole ainakaan vallitsevasti periytyvää!). Sisällä kukoistavat milloin chilit ja muut hyötykasvit. Tänä vuonna vuoro on annettu basilikoille. 
Ja ulkoa löytyy omenapuun ja perinteisten marjapensaiden lisäksi, ainakin persiljaa, herneitä, tilliä sekä monenlaisia salaatteja.


 Omanakin haavenani on runsas kasvimaa ja kauniit sekä hyödylliset hedelmäpuut ja marjapensaat, kukkaistutuksia unohtamatta. Toki tavoitteena olisi saada niistä vielä satoakin, joten mummon viljelytaidot saattavat tulla tarpeeseen tulevina vuosina myös muutama kymmenen kilometriä pohjoisemmassa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti