22.5.16

Kalklitir Nougat olkkarin seinään

Kalkkimaali taitaa olla ollut ehdoton hitti viime vuosina monessa suomalaisessa kodissa. Mekin päädyimme sutimaan talomme suurimman sisäseinän Kalklitirin pehmeän harmaalla maalisävyllä Nougat

Maalisävyn valitseminen tuotti tälläkin kertaa päänvaivaa. Olin yhteydessä moneen kalkkimaalia myyvään liikkeeseen ja kysyin vinkkiä sävyn valintaan. Vaikka itselläni oli mallipalat useammasta sävystä, vaikuttaa maalin tuomaan tunnelmaan ja syvyyteen tietenkin myös maalattavan pinnan koko ja huoneen valoisuus. Meillä kyseessä on talon valoisin tila ja näkyvin paikka. Ajatuksenani oli hieman tummempi sävy, kuin miksi valitsemamme paljastui. Tosin kaunis vaalea harmaa toimii varmasti hyvin taustana liki mille vaan värille ja kalusteelle.
Seinäpinta ensimmäisen maalikerroksen jälkeen.

Kalkkimaalilla maalaaminen oli helppoa ja ehdottomasti hauskempaakin kuin telan varressa huiskiminen. Hauskaa siitä teki levittämisen nopeus ja seikka, ettei tarkoituskaan ollut saada aikaan täysin tasaista maalipintaa.
Pinta välittömästi kolmannen maalauskerran jälkeen. Toisesta pintakerroksesta jäi kuvat ottamatta.

Lopulta päädyimme sutimaan seinälle kolme kerrosta kalkkimaalia, sillä vielä toisen kerroksen jälkeen seinään jäi mielestäni liikaa "rantuja", eikä sävy erottunut tarpeeksi.
Valmis maalipinta. Lopputulos melko puhdas harmaa, joka vaihtelee kivasti valon määrän mukaan.Vinkkinä kalkkimaalausta harkitseville, kehotan ehdottomasti hankkimaan laadukkaan pensselin! Maalin yhteydessä (ainakin useimmista nettikaupoista) voi tilata erityisesti kalkkimaalille tarkoitetun pensselin, mutta itselläni toimi loistavasti myös paikallisesta Puuilosta hankkimani luonnonharjassuti. 

Tätä ennen kokeilinkin kahta hieman edullisempaa sutia, joiden ansiosta vielä toisellakin maalauskerralla sain nyppiä näiden pensselien irtokarvoja maalipinnasta (ei niin kivaa). Toinen vinkki voisi olla tarpeeksi ison maaliainesmäärän hankkiminen, erityisesti jos kyseessä on ns.raaka, vain pohjamaalattu pinta. Joitain sävyjä, kuten valitsemaamme sävyä Nougat, ei aina tuntunut olevan runsaasti saatavilla, minkä vuoksi tilasinkin sitä (onneksi) suuremman määrän kerralla, kuin luulin tarvitsevani.

Maalatessa huomasin, että erityisesti ensimmäinen maalikerros imeytyi hetkessä seinäpintaan ja seinä näytti liki valkealta heti maalauksen jälkeen. Lopulta siis tämän reilun 20 neliöisen seinän maalaukseen kului viisi pussia Kalklitir-maaliainesta. Ehkäpä olisi vähemmällä selvinnyt, jos olisi toisen kerran maalannut alle pohjamaalin.

Lopputulos oli kuitenkin oikein mieluinen :) Kivoja maalaushetkiä, jos tekin innostuitte kalkkimaalauksesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti