13.7.15

Lainakuvien käyttö blogijulkaisuissa

(Kuva: Jay Mantri, linkki )

Sain viime viikolla asiallisen kommentin koskien Pinterestistä kasaamaani kuvakollaasia. Lukija muistutteli hyvässä hengessä lähdemerkintöjen tärkeydestä. Pidän lähdesuojaa henkilökohtaisesti merkittävänä tekijänä ja tarkkoihin lähdemerkintöihin olen tottunut erityisesti opintojen myötä, joissa entistä tarkemmin syynätään tekstejä mahdollisten plagiointien varalta. 

Jouduin viime viikolla kuitenkin myöntämään tehneeni noviisimaisen virheen olettaen sen enempää miettimättä, että esimerkiksi juuri Pinterestin kuvia julkaistaessa, riittää lähdemerkinnäksi pelkkä maininta, etteivät kuvat ole omiani, vaan haettu kyseisen palvelun kautta. Väärin siis. Luulen myös, että joku muukin aloitteleva bloggaaja saattaa tehdä vastaavankaltaisia lapsuksia, minkä vuoksi asiasta on hyvä aika ajoin keskustella (ja toki myös mediassa on jo paljon keskusteltukin).

Omina vaihtoehtoina olisi ollut, virheeni havaittua, pyytää joihinkin kuviin erikseen julkaisulupa, eli pelkästään lähdemerkintäkään ei usein ole riittävä! Tai poistamaan käyttämäni kuvat postauksen yhteydestä. Päädyin lopulta poistamaan koko postauksen ajanpuutteen vuoksi.

 Sain tästä tärkeän muistutuksen toisten ottamien kuvien käytöstä. Kuvia julkaistaessa on siis aina kuvaajalta tai kuvan omistajalta oltava lupa ja lisäksi kuvaan tulee selkeästi merkitä lähde ja mielellään vielä linkki lähteeseen, josta kuva on liitetty. Jotkin kuvat ovat luvallista käyttötavaraa myös ilman erikseen pyydettyä lupaa. Tällöin niissä on merkintä CC eli Creative Commons. On olemassa useita palveluita, joista CC-kuvia voi hakea helposti.

(Kuva: LizzDurr121,  linkki )

Olen ymmärtänyt, että mainoskuvien käyttö on melko vapaata myös ilman erillistä CC-merkintää. Uskomukseni on, että kun kirjoitus liittyy mainoskuvan sisältöön, ei kuvan käytössä ole usein ongelmia, sillä siten taho, josta kuva on lainattu, saa ilmaista mainosta. Onkohan kenelläkään tarkkaa tietoa mainoskuvien ei-kaupallisesta julkaisukäytöstä? Tuleeko kuvan omistavalta yhtiön tiedoista löytyä merkintä kuvien julkaisukäytölle, pitäisikö niistäkin, jos aivan tarkkoja ollaan, pyytää erikseen lupa vai ovatko ne niin sanottua vapaata riistaa blogimediassa?

Tässä postauksessa käyttämäni kuvat olen hakenus käyttämällä Creative Commons -metahakukonetta, johon pääset halutessasi tutustumaan täältä :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti